İçeriğe atla

Küçük pelikan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küçük pelikan
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Pelecanidae
Cins: Pelecanus
Tür: P. rufescens
İkili adlandırma
Pelecanus rufescens
Gmelin, 1789
Dağılımı
Pelecanus rufescens

Küçük pelikan (Pelecanus rufescens), pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Afrika'nın sığ gölleri ve bataklıkları ile Arabistan Yarımadasının güneyinde ve Hindistan'ın güneyinde yaşarlar. Madagaskar'da soyları tükenmiştir.

Fiziksel özellikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer pelikanlar arasında görece küçük sayılsa da oldukça iri bir kuş türüdür. Boyu 125 ila 155 cm., kanat açıklığı 2,15 ila 2,9 m. ve ağırlığı da 4 ila 7 kg. arasında değişir. Gaga boyu 30 ila 38 cm. arasındadır.[1][2] Tüyleri gri ve beyaz renklidir. Sırtında açık pembe renkli tonda tüyler bulunur. Üst gagası sarı ve boğaz kesesi grimsi renktedir. Üreme döneminde erişkin kuşların tepesinde sorguç gibi uzun tüyler bulunur.

Yaşadığı yerlerde bulunan ak pelikanlar daha büyük oldukları gibi tüyleri gri değil beyaz renklidir.

Küçük pelikan çeşitli su havzalarında bulunabilir ancak daha çok sığ sulardan oluşan sakin suları tercih eder ve derin kıyılı göllerden uzak durur. Tatlısu gölleri, bataklıklar, geniş ve yavaş akan akarsular, mevsimsel oluşan gölcükler ve nehir ağzında mevsimsel olarak taşkına uğramış toprakları tercih eder. Ayrıca alkali ve tuz göllerinde olduğu gibi kıyılarda ya da haliçlerde de görülür.

Genellikle mangrov gibi ağaçlarda yuva yaparlar ancak kumluk adacıklarda, kayalıklarda, mercan adalarında ve kumluklarda da yuvalanabilirler. Ağaçlarda birbirine yakın çok sayıda yuva yaparlar ve her yıl aynı yuvaları kullanırlar. Bazen çok sayıda yuva nedeniyle ağaçların devrilmesine rağmen aynı bölgelerde üremeye devam ederler. Ağaçlarda koloniler hâlinde yuva kurdukları gibi sazlıklarda, alçak çalılıklarda ve nadiren de kumluk adalarda yerde yuvalanabilirler.

Yuva çalı çırpılardan oluşmuş büyük bir yığın hâlindedir ve yerden 10 ila 50 m. yükseklikte olabilir. Dişi kuş iki ila üç adet büyük beyaz yumurta yumurtlar. Yavrular ebeveynlerinin yedikten sonra boğaz keselerine kustukları balıklarla beslenirler.

Genellikle ortalama 80 ila 290 g ağırlığında balıklarla beslenir. Ağırlığı 450 g.'a kadar olan balıkları da avladığı görülür. Balıkların dışında amfibilerle de beslenir. Gruplar hâlinde avlanırlar. Tercih ettikleri balıklar arasında Haplochromis ve Tilapia cinsi çiklitler sayılabilir.

  1. ^ [1] 13 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2011).
  2. ^ [2] 25 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2011).

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]